Дністровська палеолітична експедиція Археологічного музею Інституту археології НАН України поновила міждисциплінарні дослідження багатошарової верхньопалеолітичної стоянки Дорошівці ІІІ.

Експедиція працює під керівництвом  проф. д-ра Марти Полтович-Бобак (з польського боку) та завідувача відділу Археологічний музей Інституту археології, к.і.н. Лариси Кулаковської (з українського боку).

Стоянка Дорошівці ІІІ розташована у Середньому Подністров'ї, окремі археологічні шари доби палеоліту датуються тут в інтервалі 22-20 тис. років тому.

Фауністичний набір презентовано холодостійкими видами тварин як то мамонт, північний олень, кінь, песець тощо. У археологічному сенсі йдеться про граветський та епіграветський технокомплекси. В одному з шарів знайдено унікальні мистецькі вироби.

dorosh1.jpg

Роботи проводяться у рамках польсько-українського проекту № 2018/31 / B / HS3 / 03125 між Інститутом археології Жешувського університету та Інститутом археології НАНУ "Довкілля та матеріальна культура граветських та епіграветських мисливців Середнього Подністров'я” (керівники: проф. Марта Полтович-Бобак та к.і.н. Лариса Кулаковська), до роботи залучені фахівці з Університету Марії Кюрі-Склодовської у Любліні, Інституту систематики та еволюції тварин ПАН, Університету ім. Адама Міцкевича у Познані, Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича, Королівського Інституту Природознавства у Бельгії, Національного музею Природознавства у Франції, студенти Жешувського університету.

dorosh2.jpg