Впродовж 15—17 вересня 2017 р. Інститут археології НАН України проводив Міжнародну наукову конференцію «Археологія Волині. Господарство. Ремесло. Культ», в с. Хрінники (Демидівський район, Рівненська область). Конференція була присвячена пам’яті Д.Н. Козака та 25-річчю археологічних досліджень на Хрінницькому водосховищі.

Конференція відбулася за сприяння місцевої райдержадміністрації (голова Б.М. Левшенюк) і районної ради (голова С.І. Радченко). Допомогу у проведенні конференції надали Науково-дослідний центр «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України та Державне підприємство «Науково-дослідний центр «Охоронна археологічна служба України» Інституту археології НАН України.
В роботі конференції брали участь науковці як з України (Києва, Луцька, Рівного, Дубна, Львова, Тернополя, Харкова, Боремля), так і зарубіжжя (Мінська, Берліна). Відкрив конференцію і привітав учасників та гостей директор Інституту археології НАН України, член-кореспондент НАН України — В.П. Чабай. З вітальним словом виступили: завідуючий відділом археології ранніх слов’ян та регіональних польових досліджень Інституту археології НАН України О.В. Петраускас, голова Демидівської районної адміністрації Б.М. Левшенюк, заступник голови Демидівської районної ради В.В. Конський.
Перший день конференції був присвячений спогадам про Д.Н. Козака, а також розповідям про першопочатки роботи Волинської археологічної експедиції. Наступного дня відбулась сесія, під час якої учасники виступали з науковими доповідями, які згідно з темою конференції безпосередньо чи опосередковано мали відношення до археології Волині. Хронологічно наукові проблеми стосувалися періодів від кам’яної доби до середньовіччя, а в географічному плані висвітлювали широкі територіальні зв’язки давнього населення Волині з іншими регіонами.
Доповіді викликали жвавий інтерес і чимало питань. За результатами конференції заплановано опублікувати збірку наукових праць.
На третій день конференції учасники вирушили на екскурсію до археологічної пам’ятки в уроч. Шанків Яр — багатошарового поселення, яке досліджується вже чверть століття.
До конференції долучились також працівники відділу культури та туризму та відділу освіти, молоді та спорту демидівської райдержадміністрації, які презентували учасникам конференції календарики, буклети «Демидівщина туристична». В залі були присутні й місцеві жителі, які вже багато сезонів всіляко допомагають науковцям під час польових досліджень.
Чудовий плакат із світлинами зробленими під час археологічних досліджень продемонстрували учні Демидівської НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів – ліцей», які під керівництвом своїх вчителів вже кілька років беруть участь у роботі експедиції.

Khrinnyky conf 2017 01     Khrinnyky conf 2017 05 

                    відкриття конференції                                                                   огляд ур.Шанків Яр

 

Khrinnyky conf 2017 03      Khrinnyky conf 2017 04

                       вітальні промови

 

Роботу конференції висвітлювали кореспонденти Рівненського телебачення в репортажі.