21-23 вересня 2017 р. у Державному історико-культурному заповіднику «Межибіж» (Хмельницька обл.) відбулася міжнародна наукова конференція

«Культурний та історичний розвиток слов’янських племен у І тис. н.е.», присвячена 90-літтю видатного українського археолога-славіста Володимира Даниловича Барана. Конференція була проведена зусиллями відділу археології ранніх слов’ян та регіональних польових досліджень Інституту археології НАН України (м.Київ), Державного історико-культурного заповіднику «Межибіж» (смт. Меджибіж) та Рятівної археологічної служби України (м.Львів).

3 1

В роботі конференції взяли участь більше 40 учасників з різних держав та міст Європи: України (Києва, Хмельницького, Львова, Харкова), Білорусі (Мінськ), Німеччини (Берлін), Польщі (Варшава) та Росії (Москва, Санкт-Петербург).

1 1

Науковий форум був об’єднаний за двома тематичними секціями: «Археологія римського часу півдня Східної Європи» та «Слов’янські племена у першому І тис. н.е.». Крім того, в рамках конференції проведено Круглий стіл за темою: «Збереження національної культурної спадщини: виклики та перспективи». Під час виступів та дискусій за «Круглим столом» фахівці різних галузей, причетних до культурної спадщини України (археологи, юристи, співробітники музеїв, державних огранів охорони культурної спадщини та ін.) мали можливість обмінятися актуальною інформацією з нагальних питань.

2 1


Під час роботи конференції її учасники мали можливість ознайомитися з новими надходженнями до фондів Державного історико-культурного заповідника «Межибіж» та отримати примірники наукових збірників, виданих за підсумками конференції проведеної також в Меджибожі в 2015р.