У жовтні – листопаді 2017 р. Острівський загін Архітектурно-археологічної експедиції Інституту археології НАН України (керівник В.Г. Івакін) здійснив термінові науково-рятувальні роботи у Рокитнянському районі Київської області на правому березі р. Рось.

На сьогодні дослідженнями виявлено й частково досліджено 24 середньовічних поховальних комплекси, основні риси обрядовості та супроводжувальний інвентар яких мають численні аналогії серед західнобалтських поховальних старожитностей. Отримані під час рятівних розкопок факти свідчать про переселення компактної групи балтського населення до Поросся у ХІ ст. З історичної точки зору, археологічні знахідки добре ілюструють (і підтверджують) літописні повідомлення про державну діяльність Ярослава Мудрого, спрямовану на зміцнення південних рубежів Київської Русі.
Попередні результати археологічних досліджень могильника – «A new Baltic necropolis in the middle Dniper region (XI–XII cт.)», були представлені литовським колегам-археологам на міжнародній науковій конференції «Останні археологічні дослідження», яку організувало Литовське археологічне товариство (Агні Жілінскайте) спільно з музеєм-курортом Палангі 24–25.11.2017 р.

Програма конференції доступна за посиланням: https://drive.google.com/open?id=12BgRPYHRkb5OdXZum3RFhY9YGS6-9Rdr

Конференція була присвячена археологічним та міждисциплінарним дослідженням у Литві та Східній Балтиці у 2016–2017 рр. Археологічні матеріали, знайдені на Пороссі викликали жваву дискусію та щире зацікавлення з боку учасників конференції, журналістів литовської преси та телебачення (http://www.lrt.lt/mediateka/irasas/1013679771/zinios#wowzaplaystart=959000&wowzaplayduration=142000; https://www.15min.lt/naujiena/aktualu/istorija/istorine-sensacija-ukrainos-archeologai-netoli-kijevo-aptiko-senoves-baltu-kapinyna-582-886014  ).
Результатом плідного спілкування з провідними фахівцями з середньовічних балтських старожитностей Владасом Жулкусом, Гінтаутасом Забелою, Аудроне Блюйене постала ідея створення спільного багаторічного україно-литовського проекту для всебічного археологічного дослідження могильника та поселенської структури, пов’язаної з ним (городище та неукріплене поселення у селі Сухоліси). Офіційна зустріч у Міністерстві іноземних справ Литви з його представниками Гейдрусом Граніцкасом та Астою Андріяускене показала, що вказана ідея міжнародного співробітництва одержала підтримку і у державних структурах Литви

2

( більше фото: https://www.flickr.com/photos/mfa_lithuania/sets/72157689554547954 ).

Попередньо про готовність підтримувати проекти спільних україно-литовських археологічних досліджень підтвердив і Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс.

Івакін В.Г., Баранов В.І.