30—31 березня 2018 року в місті Харкові на базі Музею археології ХНУ імені В. Н. Каразіна відбулась дитяча науково-практична конференція, яка була організована та проведена спільними зусиллями колективу Музею, Ради молодих вчених ІА НАНУ за фінансової підтримки ВГО «Спілка археологів України»

В ній брали участь учні 8–11 класів та студенти 1–3 курсів з Миколаєва, Запоріжжя, Києва, Чугуєва та Харкова. Доповіді охоплювали період від енеоліту до нового часу. Окремий блок доповідей був присвячений історії археологічної науки, популяризації і проблемам руйнації і збереження археологічних пам’яток.

До дня конференції було видано збірник тез, з яким невдовзі можна буде ознайомитися у електронному форматі, а також відкрита тимчасова виставка «Межі сакрального», присвячена культовій сфері життя населення Лісостепу скіфського часу.

Також подія мала практичну мету, яка була реалізована на другий день конференції. Доповідачі прийняли участь у практикумі «Музейні колекції»: співробітники Музею археології розповіли про особливості формування і зберігання археологічних колекцій, історію створення експозиції. А після цікавої екскурсії містом учасники ознайомились ще й з археологічними колекціями Харківського історичного музею імені М. Ф. Сумцова.

Під час підсумкового обговорення результатів була внесена пропозиція створити єдиний майданчик у глобальній мережі, присвячений дитячій археології в Україні. Завданнями цього ресурсу є: координація дій і співпраця гуртків і центрів, поширення інформації про археологічні конференції, польові школи, експедиції, в яких приймає участь учнівська молодь.

Тож до нових зустрічей!

konf 3 18 1

konf 3 18 2

konf 3 18 3 konf 3 18 4