Інститут археології НАН України, Рада молодих вчених ІА та Спілка археологів України долучилися до організації міжнародного наукового симпозіуму “Кераміка як маркер міжкультурних зв'язків давнього населення України: імпорти, запозичення, імітації”, що проходив 13—14 липня 2018 р. на базі Національного музею-заповідника українського гончарства в м. Опішному (Зінківський район Полтавської області).

В роботі заходу взяли участь науковці з Києва, Харкова, Полтави, Опішного та Ньюкасла-на-Тайні (Великобританія). Тематика доповідей охоплювала напрямки археології, етнографії, етноархеології та палеогеографії.

Учасники симпозіуму також мали можливість оглянути пам'ятки археології в околицях Опішного, долучитися до майстер-класів з виготовлення кераміки, відвідали відоме Більське городище скіфського часу та низку музеїв українського гончарства в Опішному.

За підсумками роботи симпозіуму прийнято рішення про поглиблення співпраці академічних установ в галузі дослідження давньої кераміки. Заплановане створення лабораторії міждисциплінарних досліджень давньої кераміки на базі Інституту керамології НАНУ, співпраця в межах роботи редколегії журналу “Археологічна керамологія”, заснованого Інститутом керамології — відділенням Інституту народознавства НАН України.

keramika 2 keramika 3 keramika 4