27-29 вересня на базі Державного історико-культурного заповідника «Межибіж» відбулася Міжнародна наукова конференція «Strava і μέδος: археологія життя».

В програмі конференції оголошено доповіді 56 науковців, які репрезентували відділи Інституту археології НАН України, Інституту історії НАН Білорусі, Інституту археології Російської Академії наук, Інституту археології Варшавського університету, Євроазійського відділу Германського археологічного інституту, Національного музею історії України, Національного науково-природничого музею, Національного історико-культурного заповідника «Ольвія» НАН України, Державного історико-культурного заповідника «Межибіж», Київського Національного університету ім. Т. Шевченка, Національного університету ім. В. Каразіна, Білоруського державного університету, Харківського національного педагогічного університету ім Г. Сковороди, Національного університету Києво-Могилянська Академія», Національного педагогічного університету ім. М. Драгоманова, Східноєвропейського Національного університету ім. Л. Українки, Національного університету «Чернігівський колегіум» ім. Т. Шевченка, Кишинівського Державного педагогічного університету ім. І. Крянге, КЗ «Харківська гуманітарно-педагогічна академія», Харківського історичного музею ім. М. Сумцова, КЗ «Хмельницький обласний краєзнавчий музей».

Medzh02

На пленарному засіданні з початком роботи учасників конференції привітали співголови Оргкомітету: О. Г. Погорілець – директор Державного історико-культурного заповідника «Межибіж» та О. В. Петраускас – завідувач відділу археології ранніх слов`ян Інституту археології НАН України. Колеги також тепло привітали з нагоди 70-річчя Б. В. Магомедова та Р. В. Терпиловського, ювілеям яких, власне, і було приурочено дану конференцію.

Medzh03

Протягом трьох днів, науковці працювали за програмами тематичних блоків: «Їжа та напої (асортимент, сировинна база та ресурси, технології виробництва і приготування, зберігання, імпорт тощо»; «Посуд, кухонні та столові приладдя (утилітарна та сакральна функції, призначення та форми, об`єми, декор і символіка)»; «Кухонний простір (житла, печі і вогнища; літні майданчики, льохи, господарські ями» та «Археологія життя. Нариси до повсякдення минувшини».

Medzh04

Medzh05

 Під час круглого столу «Новини археологічного польового сезону 2019 року», учасники конференції ознайомилися з роботами на території Меджибізької фортеці та об`єктах культурної спадщини історичної частини Меджибожа та округи, дослідженнями поселення римського часу біля с. Комарів Чернівецької області, археологічного комплексу Війтенки Харківської області, Пастирського городища на Черкащині. На практичних студіях «Strava і μέδος» - отримали можливість взяти участь в історико-археологічній реконструкції і ознайомитися з технологією приготування «μέδος» та смаження риби.

Medzh06

Medzh07

На початку конференції було відкрито виставку «До музейної скарбниці», де було експоновано нові надходження в фонди ДІКЗ «Межибіж» та речі, які прийняті на тимчасове зберігання.

Medzh10

На конференції також відбулась презентація нових друкованих видань: шостого номера серії збірника наукових праць «OIUM» та «In Sclavenia terra», видання яких було приурочено до 90-річчя В. Д. Барана.

Medzh12

Medzh14

Паралельно з роботою конференції під керівництвом О. М. Бугая - заступника завідувача відділу ядерно-фізичних досліджень, завідувача сектору ЦКК «Прискорювальний мас-спектрометр» Інституту прикладної фізики НАН України - в археологічній лабораторії ДІКЗ «Межибіж» проходили дослідження за програмою вивчення елементного складу металу кількох груп археологічних та нумізматичних комплексів. 

Medzh16