16 лютого 2017 року в Археологічному музеї ІА НАН України відкрилася виставка «И кто не возлюбит Киевъскаго княжєниа, понєжє вся честь, и слава, и величество, и глава всєм землям Русским — Киев».

Виставка присвячена 70-річчю керівника член–кореспондента НАН України, доктора історичних наук, заступника директора Інституту археології НАН України Гліба Юрійовича Івакіна.

На виставці представлені матеріали отримані в результаті науково-рятувальних досліджень Архітектурно–археологічної експедиції 2016 року (керівник Г. Ю. Івакін): по вул. Метрологічна в Голосіївському районі м. Києва (історична місцевість Феофанія), по вул. Кирилівська 37, у Подільському районі та на території посольства Великої Британії (Десятинна, 9).

На ділянці по вулиці Метрологічній виявлено низку знахідок і об’єктів, які відносяться до епохи пізньої бронзи — раннього залізного віку, а також три поховання кінця ХVIII–ХІХ ст. Проте основні роботи були пов’язані із вивченням давньоруського поселення: досліджено декілька житлових споруд, господарських об’єктів та ям, які можна датувати останньою чвертю ХІ — серединою ХІІ ст. На пам’ятці чітко простежується перебудова, пов’язана з пожежею початку ХІІ ст.

NewsIvakin 02NewsIvakin 03

На ділянці по вул. Кирилівська 37 досліджено декілька культурних горизонтів середньовічного часу. Принаймні на двох із них зафіксовано давньоруську садибну забудову із низкою об’єктів нежитлового характеру. Крім того, на кількох горизонтах зафіксовано сліди дороги, котра, вочевидь, сполучала давній Київ із Вишгородом та Черніговом. Заселення даної ділянки відбулося в третій четверті І тис. н.е. і пов’язане із носіями празької культури.

В ході рятівних досліджень по вул. Десятинна 9 виявлено два жіночих поховання. Особливості поховального обряду дозволяють їх віднести до першого міського некрополя (за М.К.Каргером). Судячи з поховального інвентаря (намисто, сережки «волинського типу», скроневі кільця) дозволяють датувати поховання Х ст.

NewsIvakin 04NewsIvakin 05

Під час відкриття виставки було презентовано збірку статей «Культурний шар. Статті на пошану Гліба Юрійовича Івакіна», підготовлену з нагоди сімдесятиліття ювіляра.

На виставці представлені фотостенди, що ілюструють життя і діяльність Гліба Юрійовича. Також у відвідувачів є можливість ознайомитися з мультимедійними матеріалами привсяченим біографії ювіляра та дослідженнями Архітектурно–археологічної експедиції ІА НАН України.