1—5 серпня 2023 р. у Києві відбувся Національний тренінг «Посткризова оцінка на місці втрат і ризиків для культурної спадщини України», організований Міжнародним центром з дослідження, збереження та реставрації культурних цінностей (ICCROM) у межах флагманської програми «Перша допомога та стійкість під час криз» (First Aid and Resilience in Times of Crises – FAR) за підтримки Посольського фонду із збереження культурної спадщини Державного департаменту США (AFCP), Міністерства культури та інформаційної політики України, Національного музею Революції Гідності, Штабу порятунку спадщини (HERI) та Агенції стійкості культури (ACURE). До заходу долучилися пам’яткоохоронці, археологи, музейники, бібліотекарі, архітектори, історики, правники, військові та інші фахівці з різних куточків України. Представник Інституту археології НАН України, старший науковий співробітник відділу античної археології, кандидат історичних наук, старший дослідник Вікторія Котенко взяла участь у роботі Тренінгу, здобула базові знання з документування пошкоджень і збитків культурної спадщини та отримала сертифікат Міжнародного центру з дослідження, збереження та реставрації культурних цінностей (ICCROM).

Команда тренерів була представлена міжнародними та українськими експертами, які поділилися своїми знаннями і практичним навичками, здобутими під час рятувальних операцій у багатьох кризових точках світу: Апарна Тандон (ICCROM), Джуї Амбані (ICCROM), Абдельхамід Ель Салах (Фонд порятунку єгипетської спадщини), Зейнеп Гул Унал (ICOMOS), Педро Кантор (Лісабонський університет), Ігор Пошивайло (HERI).

Теоретична частина Тренінгу супроводжувалася практичними заняттями на зруйнованих об’єктах культурної спадщини в Київській та Житомирській областях. На основі отриманої інформації учасники заходу вчилися збирати та упорядковувати дані за допомогою мобільного додатку ICCROM-FAR. Для археологів цей курс важливий передусім в руслі єдиного процесу фіксації пошкодження об’єктів культурної спадщини, в тому числі й пам’яток археології, оскільки спадщині на лініях збройного зіткнення продовжує загрожувати супутнє чи зумисне нищення внаслідок російської агресії.

Kotenko 005

Kotenko 001

Kotenko 002

Kotenko 003

Kotenko 004

Фото Богдана Пошивайла (Національний музей Революції Гідності)