У липні-серпні Південною Середньовічною експедицією Інституту археології НАН України (нач. експедиції д.і.н. С.О.Біляєва) були продовжені розкопки на о. Тягин біля с. Тягинка Бериславського району Херсонської області.

Тут, на площі понад 18 гектарів знаходиться місце фортеці Тягин, яке входить до переліку пам’яток археології Національного значення, пам’ятки різних історичних періодів.
Мета робіт – дослідження середньовічних пам’яток, згаданих у писемних джерелах: золотоординського часу, Великого князівства Литовського і Руського, Кримського ханства, а також пошуки культурних залишків інших періодів, османських, та українського козацтва.
Роботи проводились на двох ділянках за межами фортеці, на території, що входила до міської забудови. Загальна площа розкопів складала 100 кв.м. Першій розкоп, площею 50 кв.м., був продовженням ділянки, що досліджувалася у минулому році. За будівельними залишками та артефактами він засвідчує окраїнну частину міської забудови. Тут виявлені матеріали 14-15ст.: кераміка, фрагменти глиняних труб водоводу, монети Золотої Орди та Кримського ханства. Друга ділянка, також площею 50кв.м., розташована на найбільш високої частині міської території. Тут, де за результатами досліджень попередніх років та цього сезону, могла бути монументальна споруда. Артефакти репрезентують культуру Золотої Орди та Кримського ханства. Зокрема, знайдена монета с тамгою Гиреїв.

IMG 8259


Особливий інтерес представляють вперше знайдені на Півдні України металеві аксесуари литовського походження - хрестоподібні накладки на шкіряні торби «калита». Накладки знайдені на обох розкопах. Типологічно більш рання, зроблена із заліза, друга – з бронзи. Вони датуються 14-15 ст., й засвідчують присутність Великого князівства Литовського і Руського (від назви Русь) на Півдні. Специфіка використання території кочовими та землеробськими цивілізаціями, їх рівень, спростовує ідею цивілізаторській місії Росії у Північному Причорномор’ї, втілену у ідею Новоросії.