Коштовні скіфські артефакти з колекцій Інституту археології були представлені у Маріупольському краєзнавчому музеї. Відкриття виставки «Ніч музеїв. Діалог мовою мистецтва» відбудеться 15 травня 2021.

У 2021 році Маріуполь здобув від Українського культурного фонду статус Великої культурної столиці України. У рамках цього проекту в місті протягом року відбудеться низка культурних і мистецьких заходів. Одна з локацій – Маріупольський краєзнавчий музей, де презентовані скіфські золоті артефакти з колекцій Інституту археології.

Відкриття виставки приурочене до щорічної "Ночі музеїв". У цей день, 15 травня, її можна буде відвідати до 23:00, причому зовсім безкоштовно.

Mariupol3 Mariupol4 Mariupol5
Пектораль — нагрудна прикраса у формі замкнутого півмісяця (гальванокопія),
3-я чверть ІV ст.до н.е. Товста Могила, Центральна гробниця, Дніпропетровська обл.
Розкопки Б.М.Мозолевського 1971 р.
Фото О. В. Шелеханя
Кубок зі сценами шматування, срібло, ІV-III ст. до н. е. Великий Рижанівський курган, Черкаська обл. Розкопки С. А. Скорого та
Я. Хохоровського 1995-1997 рр.
Фото О. В. Шелеханя 
Фігурка кабана (ручка чаші ?), гальванокопія, кінець ІV ст. до н.е. Хомина Могила, Дніпропетровська обл. Розкопки
Б. М. Мозолевського 1970 р.
Фото О. В. Шелеханя

На виставці Інститут археології презентує спорядження знатних скіфських воїнів 4 ст. до н. е. Це, зокрема, зброя, оздоблена золотом, та срібний кубок для бенкетів. Такі речі мали статусну функцію і підкреслювали належність їхнього власника до воїнської верхівки давнього суспільства. Також тут можна побачити коштовні деталі кінської вузди, прикрашені зображеннями міфічних істот. Химерні магічні образи, на думку скіфів, надавали їх вірним коням наснаги і витривалості.

Mariupol1

Гривна нашийна чоловіча, 3-я чверть ІV ст. до н. е. Соболева могила, Дніпропетровська обл.
Розкопки Б. М. Мозолевського та В. П. Білозора 199
р. Фото з сайту https://www.0629.com.ua/

Родзинкою виставки є точна копія пекторалі з кургану Товста Могила. Як вважають дослідники, на цьому артефакті показано модель скіфського світоустрою, де на нижньому ярусі (у хтонічному світі смерті) хижі монстри нещадно шматують травоїдних тварин, а на верхньому ярусі (в світі життя) герої творять діяння в оточенні своїх одноплемінників.

Mariupol2

Науковий співробітник Інституту археології к.і.н. О. В. Шелехань передає гальванокопію пекторалі на виставку. 
Фото з сайту https://www.0629.com.ua/

Виставка триватиме лише два тижні, тому радо запрошуємо маріупольців і гостей міста ознайомитись із цими артефактами.