21 листопада 2022 року виповнюється сто років з дня народження Михайла Петровича Кучери — нашого незабутнього колеги та вчителя.


26 жовтня 2022 року виповнюється 85 років з дня народження Олега Васильовича Сухобокова - науковця, що належав до покоління часів інтенсивних польових досліджень та наукових робіт, присвячених типологічним, етнокультурним, соціально-економічним проблемам слов’яно-руського середньовіччя.


Для щастя людині потрібно дуже небагато. У найскладніші дні - життя, перемоги, надії. Попри все, для тих, хто має справу у житті, вона завжди триматиме. Археологія вирощує сильних, витривалих, надійних. Нехай в цей день і у житті, поруч з вами будуть справжні, натхненні, важливі для вас люди!


Вітаємо Віктора Петровича Чабая з 60-літнім рубежем у житті! Вдячні за підтримку і можливості для розвитку. Вважаємо за честь працювати разом в археології! Бажаємо незмінного натхнення на хороші справи, здійснення задумів, щиро зичимо довгих літ у житті та в науці!

З повагою, колектив Інституту археології


Найтепліший день у році із запахом кавуна, розпеченого степу, п’янкого лісу та солоного узбережжя. Свято для людей, які люблять простір, загадки, створювати та розв’язувати задачі. А найбільше – це свято для людей, яких у житті веде цікавість.


21 червня 1971, о 14 годині 30 хвилин, поблизу м. Орджонікідзе (нині - Покров) Дніпропетровської області, археологічною експедицією Інституту археології НАН України знайдено золоту пектораль — нагрудну прикрасу скіфського царя IV століття до н. е. 


10 червня 2021 виповнилося 60 років Вадиму Миколайовичу Степанчуку, доктору історичних наук, провідному науковому співробітнику відділу археології кам’яної доби Інституту археології НАН України.


Професійна діяльність археологів тісно пов'язана з музеями — колекціями археологічних артефатків, які науковці передають до музеїв на довічне зберігання і з якими потім працюють вони та наступні покоління дослідників, десятиліття за десятиліттями.


У листопаді 2020 року «Вікімедіа Україна» вп’яте провела Конкурс наукових фотографій. Усі охочі могли протягом місяця завантажити зображення, що представляють науковий світ.


24 серпня виповнилося 70 років Олександру Володимировичу Симоненку — відомому фахівцю з сарматської та пізньоскіфської археології, експерту міжнародного рівня, доктору історичних наук, члену-кореспонденту Германського археологічного інституту, провідному науковому співробітнику відділу археології раннього залізного віку Інституту археології НАН України. Вітаємо!


30 травня виповнюється 70 років Олександру Петровичу Моці — знаному фахівцю з давньоруської та середньовічної археології Східної Європи, доктору історичних наук, професору, члену-кореспонденту НАН України, завідувачу відділом давньоруської та середньовічної археології Інституту археології НАН України.


Невпинний плин часу виводить нас у нові кола історичних подій, позначаючись на долі кожної особистості. Прожити життя гідно в моторошному ХХ-му та турборежимному нинішньому віці дано не кожному, а в нашої ювілярки склалося, попри всі стрімкі повороти долі.


У жовтні 2019 р. виповнилося 100 років від дня народження Дмитра Яковича Телегіна — видатного українського вченого, одного з патріархів вітчизняної археології, доктора історичних наук, професора, лауреата Державної премії України, премій ім. В. Хвойки та «Золотий скіф».