Вітаємо Віктора Петровича Чабая з 60-літнім рубежем у житті! Вдячні за підтримку і можливості для розвитку. Вважаємо за честь працювати разом в археології! Бажаємо незмінного натхнення на хороші справи, здійснення задумів, щиро зичимо довгих літ у житті та в науці!

З повагою, колектив Інституту археології


Доктор історичних наук, член-кореспондент НАН України, директор Інституту археології, завідувач відділу археології Криму та Північно-Західного Причорномор'я народився 21 травня 1962 р. У 1984 р. Закінчив історичний факультет Київського ордена Леніна й ордена Жовтневої Революції державного університету імені Тараса Григоровича Шевченка (тепер — Національний університет імені Тараса Шевченка). З 1984 р. працював на різних посадах у підрозділах Інституту археології НАН України від лаборанта до директора установи. З 2010 по 2014 р. очолював Кримський філіал Інституту археології З 2016 р. очолює Інститут археології НАН України. У 1992 р. захистив кандидатську дисертацію «Ранний палеолит Юго-Западного Крыма», а 2007 року — докторську дисертацію «Середній палеоліт Криму: зміст типологічної варіабельності».

Фахівець у галузі середнього і верхнього палеоліту Східної Європи, зокрема у проблематиці співіснування неандертальців і ранніх сапієнсів на території Криму 36/34–29/28 тисяч років тому та у проблематиці ролі кримського неандертальського населення у створенні верхньопалеолітичних комплексів Східної Європи. З-поміж досліджуваних пам’яток — Сюрень I, Кабазі ІІ і V, Чокурча I, Заскельне V, Бреча даш Лашкаш (Португалія), Романешті Думбравіца (Румунія).

Віктор Петрович Чабай є учасником багатьох міжнародних дослідницьких проєктів серед яких: проєкт Національного наукового фонду, США «Середній палеоліт Криму» (1993–1996), проєкт INTAS-93-203 та INTAS-93-203-ext «Дослідження культурних тенденцій перехрестя Сходу та Заходу Євразії протягом формування Європейської культури у праісторії», Німеччина (1995–1997), співробітник в пошукових дослідженнях високого ризику в системі карстових печер Алмонда (Португалія), Національний науковий фонд, США (1997–1998), співкерівник у проєкті Германського дослідницького фонду «Функціональна варіабельність в середньому палеоліті Кримського півострова» (1999–2006), дослідник у Королівському музеї мистецтв та історії, Брюсель, Бельгія (2006), керівник проєкт «Між Сходом та Заходом. Соціальні зв’язки та природні умови перед, протягом і після максимуму останнього льодовикового періоду на Волині, Західна Україна» (спільний з Університетом Ерлангену і Нюрнбергу, Німеччина) (2017–2021).

Окрім постійних наукових досліджень Віктор Петрович, як визнаний у світі фахівець, провадив педагогічну діяльність, зокрема, читав лекції з проблем палеоліту Криму та Східної Європи в Льєжському університеті (Бельгія), Південно-Методистському університеті, м. Даллас (США), Університеті Нью-Мексико, м. Альбукерка (США), університетах Кельна, Нюрнберґа й Ерланґена (Німечччина), Глазго (Велика Британія). У 2013–2014 р. викладав спецкурс «Кам’яна доба Криму» на історичному факультеті Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського (Симферополь).

Наукові відкриття, теоретичні положення і конкретні розробки В. П. Чабая широко відомі не лише серед кола європейських археологів але й серед світової наукової спільноти.

Успішному та талановитому перу ювіляра належить понад 150 наукових і науково-популярних публікацій, серед яких 8 індивідуальних та колективних монографій. Віктор Петрович Чабай є членом редколегій багатьох наукових вітчизняних і закордонних видань.