Шановні колеги!

Інститут археології НАН України має честь привітати вас із нашим професійним святом — Днем археолога!

DA2024 900 300

Вже третій рік поспіль це свято відбувається в умовах повномасштабного вторгнення. Перед українською археологією постають нові й нові виклики. Протягом десяти років багатющі на археологічні пам'ятки терени півдня та сходу України перебувають під окупацією. Археологічні дослідження на багатьох пам'ятках в умовах війни унеможливлені або ускладнені та небезпечні. Багато колег-археологів з Інституту археології, музеїв, археологічних рятівних служб та навчальних закладів захищають зараз нашу незалежність на полях звитяги. Шириться список особистих та професійних втрат.

Проте українська археологія, як і вся наша країна, продовжує боротьбу. Відбуваються розкопки на тих пам'ятках, де це можливо, продовжуються старі та стартують нові міжнародні проекти, виходять друком монографії та статті, відкриваються нові можливості наукових досліджень матеріалів, що зберігаються у багатющих фондах Інституту. Неймовірно важливою є й робота наших колег з моніторингу стану археологічних пам ҆яток в зоні окупації та бойових дій.

Бажаємо всім, хто причетний до нашої чудової справи, в першу чергу перемоги, мирного неба й поля, нових здобутків та відкриттів та якомога швидшого повернення на рідні вашому серцю археологічні пам'ятки. Хай повертаються додому живими та неушкодженими наші захисники!

В день справи нашого життя наповнимо серця гордістю за нашу країну та вдячністю тим, хто її захищає, а наші бокали — по-скіфськи нерозбавленим вином.

Хай живе українська археологія!

Хай живе вільна, незалежна, неподільна Україна!

Вічна пам'ять тим, хто загинув на полях слави!