23 квітня 2020 року відбулася чергова зустріч Семінару з історії гуманітаристики в Україні в форматі онлайн-конференції.

Bon 1

Байкало-Амурский лагерь (БАМЛАГ) (з ресурсу "Открытый список")

Олександр Бонь, к. і. н., доцент Київського університету імені Бориса Грінченка виголосив доповідь: «Жертви соціальної революції: спогади про життя по обидва боки колючого дроту», у якій йшлося про соціальні трансформації по обидва боки колючого дроту на БАМЛАЗі за унікальними документами епохи – спогадами сходознавця Василя Дубровського та одного з молодших командирів воєнізованої охорони Івана Чистякова. Виявилось, що соціальні проблеми у обох були схожими – холод, недоїдання, необлаштованість побуту. А втрата соціального середовища у москвича з вищою технічною освітою І. Чистякова виявилася ще глибшою, ніж в українських інтелігентів, яким пощастило певний час перебувати разом.

Bon 2

Спогади Івана Чистякова про перебування у БАМЛАЗі

Доволі неповний список відомих діячів української науки і культури, які перебували в БАМЛАГу вражає – Стефан Таранушенко, Іван Спаський, Василь Дубровський, Дмитро Гордєєв, Всеволод Зуммер, Дмитро Загул, Михайло Драй-Хмара, Іван Багряний, Залман Окунь. Ще більший перелік діячів російської культури, які певний час перебували в БАМЛАЗі – Анастасія Цвєтаєва, Лев Гумільов, Осип Мандельштам, Павло Флоренський, Леонид Варпаховский, Іван Єфремов.

Bon 3b

Сторінка із рукопису спогадів Івана Чистякова

Перебував Василь Дубровський на будівництві другої лінії БАМ’у в Урульзі і Свободному. Прибув на БАМ в одному вагоні з С. Таранушенком, Д. Гордєєвим і В. Зуммером. Їм вдавалось більшість часу працювати у “Культурно-виховній частині” та на писарській роботі. Завдяки чому вижити і, навіть, займатись творчістю. У доповіді було представлено зразки табірної творчості зокрема Д. Гордєєва, і табірних газет.

Bon 4 s

Газета "Строитель БАМа" 23 жовтня 1934 р. про роботу Д. Гордєєва