У межах всеукраїнської науково-популярної акції "Дні науки" 12 листопада 2017 р. Інститутом археології, за активної участі Ради молодих вчених ІА НАНУ, було проведено ряд заходів. Дійство відбувалося на базі Археологічного музею ІА НАНУ.

 Усі охочі змогли відвідати серію демонстрацій, що включали майстер-класи з ліпки кераміки за давніми технологіями, видобутку вогню, виготовлення елементів стародавнього одягу. За допомогою інтерактивного розкопу наймолодші учасники змогли зануритися в атмосферу пошуку артефактів та відчути себе справжніми археологами. Лекції та демонстрація з антропології дозволили відвідувачам познайомитись з людським скелетом, дізнатись про давніх трипільців та населення України давньоруської доби.

Заходи, що відбулися у межах археологічних "Днів науки":

Лекції:

І. Потєхіна "Таємниці трипільців з печери Вертеба: аналіз ДНК та краніологія"

Т. Рудич "Про що розповідає антропологія: населення території України у давньоруський час" 

Демонстрації:

1. "Техніки виготовлення одягу в давні часи". Чарівна майстриня, одягнена у середньовічний костюм, продемонструвала відвідувачам деякі техніки виготовлення елементів стародавнього одягу. 

2. "Світ давнього гончарства". На цій локації відвідувачі змогли дізнатися як ліпили та чим прикрашали давні горщики, а також які секретні інгредієнти використовували люди для зміцнення давнього посуду. Охочі змогли спробувати свої сили в якості стародавніх гончарів.

3. "Відчуй себе археологом!". Під час інтерактивного розкопу учасники змогли зануритися у атмосферу справжнього археологічного пошуку артефактів, відчути себе на розкопках та у археологічній лабораторії.

4. "Стародавня запальничка — що це?". На цій локації дітям було продемонстровано спосіб видобутку вогню за допомогою давньої "запальнички" — залізного кресала та кременю. Наступного року плануємо розкрити і інші способи видобутку цього "дару Прометея" нашими пращурами!

5. "Про що мовчать давні скелети". У ігровій формі маленькі відвідувачі ознайомилися з будовою людського скелету, а також змогли відчути себе його дослідниками, заповнюючи "щоденник антрополога".

У рамках заходу було також знято коротке інтерв'ю з відомим антропологом, кандидатом історичних наук Інною Потєхіною на тему дослідження решток стародавніх трипільців. Інтерв'ю можна переглянути на youtube-каналі "Wild Fox".

Дякуємо всім, хто взяв учать у "Днях науки" — як учасникам, так і гостям! Чекаємо на зустріч наступного року!

 

DN1

І. Потєхіна після прочитання лекції переймає досвід виготовлення елементів одягу у Л. Мироненко на локації "Техніки виготовлення одягу в давні часи"

DN8

Локація "Техніки виготовлення одягу в давні часи". Л.Мироненко

DN4

А. Корохіна готується до проведення локації "Світ давнього гончарства"

DN2

Локація "Світ давнього гончарства". Робота кипить!

DN3

Локація "Відчуй себе археологом!". О. Кононенко

DN6

Локація "Відчуй себе археологом!". Юні дослідники в роботі

DN5

Молодий дослідник Л. Гречко веде локацію "Стародавня запальничка — що це?"

DN9

Прекрасна слухацька аудиторія!

DN7

Т. Рудич читає лекцію