У 2024 році між Інститутом археології НАН України, Міжнародним альянсом із захисту спадщини в зонах конфлікту (ALIPH) та ГО «Центр дослідження та збереження культурної спадщини» була підписана угода про надання гранту на екстрену допомогу. Підписанню угоди передувала консультація із співробітниками Інституту археології НАН України, у першу чергу із науковцями сектору наукових фондів відділу Археологічний музей та відділу біоархеології для з’ясування першочергових потреб для збереження археологічної та біоархеологічної колекцій Інституту.

Грант покриває вартість необхідних пакувальних матеріалів, а також складського обладнання, зокрема металевих шаф і стелажів різних типів, для покращення умов зберігання колекцій.

Розподіл пакувальних матеріалів та складського обладнання між археологічними та антропологічними фондами відбувався наступним чином:

Археологічні фонди. Двоповерхова окрема будівля розмірами 40х20 м. Хронологія колекцій археологічних фондів охоплює широкий проміжок часу – від палеоліту до 17-18 століть.

Шафи для збереження нумізматики та фалеристики, капсули та бокси для монет. Призначені для Спеціального сховища Інституту археології, у якому містяться найбільш цінні експонати, серед яких ювелірні вироби, нумізматика та фалеристика. Надходження нових боксів та капсул для нумізматики дозволить не лише якісно впорядкувати колекції, але й пришвидшить їх збір під час екстрених ситуацій.

Металеві шафи призначені для зберігання експозиційних археологічних знахідок, які зазвичай передаються для експонування на різноманітні виставки до регіональних, національних музеїв, а також за кордон.

Стелажі металеві. Стелажі призначені для розширення площ зберігання різночасових археологічних знахідок, адже, не зважаючи на збройну агресію, до фондів щорічно передаються матеріали, отримані за час охоронних, моніторингових та наукових досліджень з різних куточків України (Київська, Житомирська, Чернігівська, Донецька, Луганська області тощо).

Крафтовий папір необхідний для пакування/зміни пакування кераміки, виробів із каменю, металу, кістки, які або вже зберігаються, або передаються на зберігання до наукових фондів.

Інфрачервоні обігрівачі призначені для обігріву робочих кабінетів співробітників сектору Наукові фонди. Конструкція фондосховища наземна і виготовлена з міцних матеріалів. Втім, незважаючи на це, температурний режим в зимовий час у кабінетах співробітників мало чим відрізняється від температури повітря ззовні. В цих умовах інфрачервоні обігрівачі є нагальною необхідністю.

Осушувачі повітря необхідні для забезпечення належного рівня збереженості знахідок, що зберігаються у наукових фондах, адже вологість повітря у приміщенні, особливо у весняно-осінній час може бути значно вищою за допустимі норми і становити 60-75%.

Сілікагель має велике значення для контролю ступеню вологості при транспортуванні і зберіганні особливо крихких артефактів.

Драбини пересувні із платформами дозволять убезпечити та значно прискорити процес роботи із знахідками, адже використання платформи значно спрощує пошук та роботу із колекціями, основну частину яких складають вироби із каменю (знахідки доби палеоліту, мезоліту, неоліту тощо), будівельних/архітектурних знахідок, кераміки тощо. Зазвичай ящики із такими групами знахідок можуть важити від 13 до 25 кг і стояти на висоті 1,5-3,0 м.

Біоархеологічні колекції. Будівля, призначена для зберігання біоархеологічних матеріалів, до підписання угоди між Інститутом археології НАН України, ALIPH та ГО «Центр дослідження та збереження культурної спадщини» представляла собою необлаштоване для зберігання приміщення розмірами 20х10 м, в якому у різноформатних дерев’яних, пластикових та картонних ящиках зберігалися антропологічні та зоологічні колекції. Загальна кількість одиниць збереження становить понад 15000 одиниць і ця цифра зростає кожного року після проведення археологічних досліджень. Завдяки угоді, біоархеологічне сховище набуло сучасного вигляду – ряди металевих стелажів, на яких розміщуються нові пластикові, фанерні та картонні контейнери для збереження матеріалів.

Осушувачі повітря необхідні для забезпечення належних умов зберігання кісткових матеріалів, адже вологість повітря у приміщенні, особливо у весняно-осінній час, може бути значно вищою за допустимі норми і становити 60-75%.

Різноформатні зіп-пакети у кількості 9000 одиниць призначені для якісного пакування кісток з поховань.

Коробки, виготовлені з цупкого картону, призначені здебільшого для зберігання колекцій з кремацій доби енеоліту-середньовіччя.

Пластикові «євроконтейнери» та кришки для них. Дуже міцні та якісні контейнери – оптимальні для збереження біоархеологічних колекцій.

Металеві стелажі. Стелажі призначені для обладнання сховища біоархеологічних матеріалів. На одну полицю розміщується 9 євроконтейнерів.

Драбини пересувні з платформами дозволять убезпечити та значно прискорити процес роботи із колекціями, адже використання платформи значно спрощує пошук та роботу із матеріалами, які розміщуються у тому числі й на висоті до 2,5-3 м.

Поліетиленова плівка використовувалася для тимчасового зберігання антропологічних колекцій, які виносилися зі сховища під час облаштування приміщення та встановлення у ньому металевих стелажів.

Інститут археології НАН України вдячний Міжнародному альянсу із захисту спадщини в зонах конфлікту за надану допомогу! Ми сподіваємось на подальшу плідну співпрацю у справі збереження археологічної спадщини України!

Інститут археології також висловлює щиру подяку всім співробітникам ІА, студентам та волонтерам, хто допомогав в процесі розвантаження отриманого складського обладнання та пакувального матеріалу, а також долучився до впорядкування фондів!

Сергій Теліженко,
вчений секретар Інституту археології НАН України

 

ALIPH1 900

Під час розвантаження пластикових євроконтейнерів

ALIPH11

ALIPH17

Бокси та капсули для монет

Шафи для нумізматики та фалеристики

ALIPH12

Нові шафи для нумізматики та фалеристики у спеціальному сховищі

ALIPH5

ALIPH6

 Нові стелажі та шафи на другому поверсі археологічних фондів

ALIPH13

ALIPH8

Пересувна драбина з платформою на другому поверсі археологічних фондів Пересувна драбина з платформою на першому поверсі археологічних фондів

 

 ALIPH3

ALIPH2

Під час розвантаження стелажів

 ALIPH14

Встановлення металевих стелажів у cховищі для біоархеологічних колекцій

ALIPH20

ALIPH19

"ALIPH4

Під час процесу облаштування біоархеологічних фондів

ALIPH7

ALIPH9

Старі різноформатні ящики, в яких раніше зберігались біоархеологічні колекції. Процес облаштування біоархеологічного сховища

Антропологічні матеріали Торговицької археологічної середньовічної експедиції у нових пластикових та старих фанерних ящиках в процесі впорядкування

 ALIPH18

Розміщення археозоологічних колекцій у нові бокси

ALIPH10