14 липня Ольвійську міжнародну археологічну експедицію Інституту археології НАНУ, що працює в Національному історико-археологічному заповіднику «Ольвія» НАНУ, відвідала делегація дипломатичного корпусу Республіки Польща в Україні.

Olbio2

Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Я. Пєкло, Генеральний консул Республіки Польща в Одесі Д. Шевчик та директор Польського Інституту у Києві Б. Мусялович ознайомилися з результатами роботи археологічної місії Національного музею в Варшаві, що здійснює спільні з ІА НАНУ археологічні дослідження римської цитаделі в Ольвії відповідно до Угоди про міжнародну співпрацю. Керівник спільного проекту з польської сторони др. А. Твардецький ознайомив представників дипломатичного корпусу з відкритими на розкопі будівельними залишками найпізнішого періоду існування Ольвії та низкою загальних історичних проблем, над вирішенням яких працює міжнародна команда фахівців. Керівник спільного проекту з української сторони, начальник Ольвійської експедиції, заступник директора ІА НАНУ з наукової роботи д.і.н. А.В. Буйських ознайомила гостей з залишками античного міста Ольвія – музею просто неба, коротко висвітлила історію досліджень Ольвійської експедиції ІА НАНУ. Представники польського дипломатичного корпусу були проінформовані про перспективи спільної українсько-польської співпраці, спрямованої на вивчення Ольвії.

Olbio3

15 липня в Одесі у Філії Грецького фонду культури, за підтримки Польського Інституту у Києві, було відкрито фотовиставку, що висвітлює основні результати робіт за спільним українсько-польським проектом «Ольвія». Представники польського дипломатичного корпусу взяли участь у відкритті фотовиставки. Надзвичайний та Повноважний Посол РеспублікиПольща в Україні Я. Пєкло привітав гостей виставки. А. В. Буйських доповіла про історію наукового вивчення античної Ольвії, яка налічує 120 років. А. Твардецький зробив презентацію роботи польської місії з новими ортофотознімками Ольвії і особливо – території римської цитаделі, що є об’єктом археологічних досліджень за проектом. На відкритті виставки були присутні директор Філії Грецького фонду культури в Одесі С. Парадисопулос, археологи та науковці з ІА НАНУ, Одеського археологічного музею НАНУ, Одеського національного університету імені І. Мечнікова, представники одеської громадськості та преси.