7-9 липня 2018 року відбулася презентація міжнародного проекту «Захист історичної спадщини Литви та України на території Херсонської області» в межах Програми Національної експедиції Литви із знайомства з культурою України.

Зустріч з українськими археологами, учасниками Південної Середньовічної експедиції ІА НАНУ, що працює в рамках проектуХерсонська міська громадська організація «Культурний центр Україна-Литва» та Інституту археології НАН України «Захист історичної спадщини України та Литви на території Херсонської області», що фінансується з коштів Програми розвитку співробітництва та підтримки демократії Міністерства Закордонних Справ Литовської Республіки.

Акцію розпочато 7 липня біля вежі Вітовта у с. Веселе Бериславського району Херсонської області прибуттям литовських байкерів, яких зустрічали українські байкери, Херсонський культурний центр «Литва-Україна» та учасниками Південної Середньовічної експедиції Інституту археології НАНУ.

Ukr Lyt1
Зустріч литовських байкерів біля вежі Вітовта

8 липня на узбережжі Дніпра неподалік від вежі Вітовта урочисто зустрічали дерев’яний човен «Вітаутас Великий», точну копію судна XVIII ст. з Литви, на якому відомий литовський історик Альфредас Бумблаускас прибув із командою у півсотні журналістів, етнографів, спортсменів.

У презентації проекту з українського боку брали участь керівник археологічної частини проекту, начальник Південної Середньовічної експедиції ІА НАНУ д.і.н. С. О. Біляєва, начальник загону з дослідження вежі Вітовта д.і.н. О. В. Симоненко та інші співробітники. З Литовського боку брали участь Посол Литовської Республіки Марюс Януконіс із дружиною, Почесний консул Литви у Херсоні В. Г. Попов, керівник проекту з литовського боку Голова культурного центру «Литва-Україна» Н. Бімбірайте.

Ukr Lyt2
Дружня зустріч з литовською делегацією у с.Веселе: у центрі: посол Литовської Республіки М. Януконіс та професор А.Бумблаускас

9 липня відбулася поїздка великої групи литовської делегації на чолі із проф. А. Бумблаускасом та знімальною групою на фортецю Тягинь, побудовану литовським князем Вітовтом наприкінці XIV ст. Третій рік вона досліджується Південною Середньовічною експедицією та входить до головних об’єктів вивчення міжнародного проекту. Проф. А. Бумблаускас висловив надзвичайну зацікавленість у продовженні розкопок та надав високу оцінку результатам робіт.