Національний науковий центр оголошує спеціальну стипендіальну програму, спрямовану на студентів і науковців з України, які внаслідок агресії Росії проти України опинилися чи переховуватимуться в Польщі.

Логотип NCN

Метою програми є надання фінансової підтримки студентам/науковцям шляхом надання їм можливості продовжувати навчання, вести роботу над магістерською чи докторською дисертацією чи здійснювати будь-яку іншу форму навчання в польських наукових установах. Програма фінансується Фондом двосторонніх відносин у рамках програми фундаментальних досліджень, оператором якої в 3-й редакції норвезьких фондів та фондів EOG на 2014-2021 рр. є Національний науковий центр.

Студент / дослідник, який приєднується до програми, повинен відповідати таким вимогам:

не має докторського ступеня або еквівалентної кваліфікації (в українській системі кандидата наук) на момент закінчення конкурсу заявок, і
внаслідок війни виїхав з України 24 лютого (чи пізніше) або має намір виїхати з України;
і:

був/є студентом/докторантом українського ВНЗ у 2021/2022 навчальному році, або був/працює в науковому підрозділі в Україні.


Стипендія для студента/дослідника планується на термін від 6 до 12 місяців, при цьому термін реалізації стипендії не може починатися пізніше 1 березня 2023 року. Допускається здійснення стипендії дистанційно з території України (але на період не більше половини запитаного періоду реалізації програми). 

Розмір стипендії – від 3,5 тис. до 5000 злотих злотих і може бути збільшено з власних коштів приймаючої одиниці.

Вартість прийому студента / дослідника не може перевищувати 1,5 тис. злотих. PLN, і може включати такі витрати: витрати на навчання (включаючи мовні курси), витрати на роботу, пов’язану з підготовкою магістерської чи докторської дисертації, витрати на надання психологічної та юридичної допомоги, пов’язаної з навчанням. Вартість вступу студента / дослідника може бути збільшена за рахунок власних ресурсів приймаючої установи.

Окрім студента/дослідника, у заявці також має бути вказано викладача заявника, який проводить дослідження в тій самій або суміжній галузі, яку представляє студент/дослідник. Студент/наставник-дослідник не може бути бенефіціаром коштів, що фінансуються за програмою.

Бюджет програми: 1,2 млн. злотих.

Заява подається лише в електронному вигляді через ePUAP на адресу електронної скриньки NCN: / ncn / SkrytkaESP згідно з Порядком подання заявок.

Дедлайн подачі заявок: набір на спеціальну стипендіальну програму розпочинається з 26 липня 2022 року та триває до 26 серпня 2022 року з можливістю продовження.

Результати: рішення про виділення коштів буде прийнято протягом 1 місяця після завершення прийому заявок у програмі. В обґрунтованих випадках термін буде продовжено до 3 місяців.

У зв’язку із суттєвими відмінностями та спрощеннями щодо положень стандартних конкурсів ННЦ, будь ласка, ознайомтеся з наступною інформацією та документацією програми.

Більше інформації тут