Олег Васильович Сухобоков (1937 – 2008)

Віднині у Путивлі є вулиця Олега Сухобокова (1937 – 2008) – видатного українського археолога-славіста, доктора історичних наук, дослідника історії цього літописного міста.

У 1979 – 1983 рр. очолювана Олегом Сухобоковим Лівобережна слов’яно-руська експедиція Інституту археології здійснила масштабні дослідження Путивля та його округи. Отримані результати дозволили обґрунтувати 1000-літню дату виникнення оспіваного у «Слові о полку Ігоревім» міста, а також певні аспекти його історії доби середньовіччя та раннього нового часу. Ці історичні періоди формування та розвитку Путивля та їх археологічне вивчення розкриті у фундаментальній монографії Олега Сухобокова та Світлани Юренко «Давній Путивль» (2019 р.), яка здобула високі оцінки української та зарубіжної наукової спільноти і читачів.

За значний внесок у дослідження історії міста Олегу Сухобокову було присвоєно звання Почесного громадянина Путивля (1989 р.) та нагороджено Дипломом і Почесною відзнакою «Золота Ярославна» (2000 р.).

З нагоди 85-річного ювілею науковця та в рамках дерусифікації Путивльська міська рада 22 грудня 2022 року ухвалила рішення про надання одній з вулиць міста імені Олега Сухобокова (колишня Чкалова).

Прикметно, що ця вулиця розташована в історичному середмісті Путивля поблизу археологічної пам’ятки – поселення «Молокозавод», яке також досліджував Олег Сухобоков.

Sukhobokov 2

Вулиця Олега Сухобокова у м. Путивль на Сумщині (фото І. Сичевської)

 

Sukhobokov 3

Поштові індекси вул. Олега Сухобокова в Путивлі

 

Sukhobokov 4

Монографія Олега Сухобокова та Світлани Юренко «Давній Путивль» (2019)

 

Sukhobokov 5

Художній конверт «Казацької пошти», присвячений Олегу Сухобокову та Світлані Юренко –
дослідникам історії та почесним громадянам Путивля