З 16 по 20 грудня 2019 року науковий співробітник відділу археології Криму та Північно-Західного Причорномор’я, к.і.н. Сергій Теліженко  провів на території Луганської області ряд заходів, присвячених стану археологічної спадщини в умовах проведення військових дій.

Презентації на вказану тему були проведені у музеях Станиці Луганської, Мілового, Біловодська, Новопскова та Старобільська.

У дискусіях та обговореннях по завершенню презентацій брали участь працівники культури, викладачі університету та шкіл, студенти, представники територіальних громад, громадські активісти та офіцери СІМІС. Важливим моментом останньої зустрічі стало налагодження співпраці з представниками оперативно-тактичного угрупування «Північ», спільно з якими планується розробка інструкції для військовослужбовців щодо археологічної спадщини в зоні ООС.

Поїздка відбулася за підтримки програми Cultural Vistas (Berlin) та в рамках імплементації Договору про творче та наукове співробітництво між Інститутом археології НАН України та Управлінням культури, національностей та релігій Луганської облдержадміністрації.

Інформація про заходи на сторінках музеїв:

 
1

Презентація у Станиці Луганській

2

Вітальне слово директора Станично Луганського краєзнавчого музею В.Б. Соколова

3

Виступ у Міловському краєзнавчому музею

4

5

Виступ у Біловодському краєзнавчому музею

6

7

Виступ у Новопсковському краєзнавчому музею

8

9

Виступ у Луганському обласному краєзнавчому музею (м. Старобільськ).