8 квітня 1921 р. народився відомий археолог Іван Гаврилович Шовкопляс. Досліджені ним верхньопалеолітичні стоянки — Мезин, Добраничівка, Радомишль, Фастівська — увійшли до археологічної скарбниці України. Здобуті ним при розкопках матеріали стали сюжетами для численних наукових розвідок вітчизняних та зарубіжних науковців. Виконані спільно з І. Г. Підоплічком реконструкції будівель із кісток мамонта стали окрасою експозиції Національного науково-природничого музею і родзинкою зарубіжних виставок. Організований ним Археологічний музей Інституту археології свого часу був єдиним подібним закладом та своєрідною сенсацією на теренах екс-СРСР.

Колектив Археологічного музею планував провести ряд заходів з нагоди сторіччя Івана Гавриловича Шовкопляса у 2021—2022 рр. Але... обставини непереборної сили завадили провести справжню «живу » конференцію та укласти повноцінний збірник...

Сьогодні потенційні автори боронять нашу Україну...

Ми зібрали невелику частину наукових розвідок, об’єднавши їх темою «Гравет та епігравет», власне тим сюжетом, до досліджень якого долучився і Іван Гаврилович Шовкопляс. Видання здійснено в журналі "Археологія і давня історія України".

Л. Кулаковська
8.04.2023

 

Ознайомитись з номером можна за посиланням