Шановні колеги!

Сьогодні як ніколи нам потрібна єдність академічної громади перед загрозами з боку владних структур. Зважаючи на катастрофічний стан фінансування академічної науки, Президія ЦК профспілки ухвалила рішення про проведення загальноакадемічної акції протесту 19 квітня 2016 р.

Збір її учасників на Майдані Незалежності, звідки о 9-30 почнеться хода вул. Хрещатик і Грушевського до Кабінету Міністрів, а далі до Верховної Ради України, де відбудеться мітинг протесту.

Вимоги наступні:

1. Внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» з урахуванням пропозицій Академій і рішення профільного Комітету Верховної Ради України щодо збільшення їх видатків.

2. Поетапне наближення, починаючи з 2017 р., до гарантій в оплаті праці і фінансуванні науково-технічної сфери, відповідно до ст. 36 і 48 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність».

Шановні колеги! Ми повинні продемонструвати, що академічна наука — це сила, з якою необхідно рахуватись і до якої треба прислухатись. Мабуть, зайве переконувати та агітувати, що в такий доленосний для вітчизняної науки час у колоні академічної громади повинні бути директори, академіки- секретарі, віце-президенти і просто академіки та член-кореспонденти. Справа честі кожного бути активним учасником, а не пасивним спостерігачем. Не дамо сучасним невігласам і геростратам зруйнувати храм науки, який майже сто років будувався невтомною працею кількох поколінь українських вчених.

(ВИСТУП голови Профспілки працівників НАН України А.І.Широкова на Загальних зборах НАН України 14 квітня 2016 р.)

Про акцію протесту на сайті НАНУ