Інститут археології НАН України висловлює свою офіційну позицію щодо досліджень об‘єкта археологічної спадщини — вітрильника «Патрокл» (акваторія о. Зміїний).

Інститут археології вважає неприпустимими та некоректними будь-які заяви щодо рейдерського захоплення цього об‘єкта та розповсюдження подібних висловлювань через засоби масової інформації.

Інститут археології мав повне право втрутитися в ситуацію, що склалася довкола вітрильника «Патрокл», оскільки, відповідно до діючого законодавства, наукова експертиза результатів дослідження археологічної спадщини, координація наукових досліджень, що здійснюються на території України науковими установами та організаціями незалежно від їх підпорядкування та форми власності, впровадження наукових методик дослідження археологічної спадщини тощо належать до функцій, покладених на нього державою (Закон України "Про охорону археологічної спадщини" http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/1626-15).

Пам‘ятки археології (у тому числі вітрильник «Патрокл») є власністю держави, органом управління у сфері охорони пам‘яток виступає Міністерство культури України, а дослідження пам‘яток ведуть науковці на підставі кваліфікаційного документа — Відкритого листа, який надається міжвідомчою Кваліфікаційною Радою. Тобто жодна особа чи організація не може претендувати на роль власника вітрильника «Патрокл», і відповідно, будь-які заяви щодо його рейдерського захоплення є абсолютно беззмістовними.

Цього року Інститут археології НАН України, здійснюючи зміни у своїй науково-організаційній структурі (об‘єднання відділу археології Криму та відділу археології Північно-Західного Причорномор‘я) та переформатуючи діяльність археологічних експедицій у регіоні, звернув увагу на ситуацію з дослідженням вітрильника «Патрокл» у попередні роки. Щодо наукового рівня цих досліджень виникло чимало запитань, а об‘єкт, про який відомо вже 6 років, досі не занесений до Державного реєстру нерухомих пам‘яток України.

Враховуючи світове значення пам‘ятки та необхідність її комплексного дослідження на рівні сучасних методик, а також потребу в музеєфікації вітрильника, Інститут археології звернувся до всіх зацікавлених сторін з пропозицією про співпрацю.

Навесні 2017 року велися перемовини з автором досліджень О.І. Терещенком, а також історичним факультетом Одеського національного університету імені І.І. Мечникова, Одеським археологічним музеєм НАН України, КП «Острівне». Було досягнуто домовленості щодо проведення спільної експедиції, головною метою якої мав стати відбір зразків деревини, кераміки, металу з вітрильника та їхнє подальше дослідження (із залученням іноземних фахівців), задля визначення алгоритму і методів консервації та музеєфікації об‘єкта. Слід зазначити, що ані О.І. Терещенко, ані КП «Острівне» не мають фахової та фінансової спроможностей для здійснення вказаних дій на належному рівні.

Крім того, проведення досліджень цього року виявилося неможливим через військові навчання в акваторії о. Зміїний, про що Інститут археології НАН України було повідомлено листом за підписом командувача Військово-морських сил України.

Враховуючи вищевикладене, Інститут археології НАН України вимагає від:
- «захисників» вітрильника «Патрокл» — припинити безпідставні наклепи на Інститут археології;
- засобів масової інформації, зокрема телеканалу Інтер, який підготував тенденційний сюжет http://podrobnosti.ua/2190512-arheologi-odessy-obvinili-stolichnyh-kolleg-v-rejderstve-video.html, — дотримуватись професійних засад журналістики.

Зацікавленій громадськості Інститут археології рекомендує звертатися за інформацією до офіційних ресурсів (сайт http://iananu.org.ua/, ФБ https://www.facebook.com/iarchaeology/).