14 серпня 2018 року в Інституті археології НАН України відбулася прес-конференція з приводу поновлення розкопок на Поштовій площі.

10 серпня Комунальне підприємство «Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва» уклало договір із Інститутом археології НАН України на проведення археологічних розкопок на об’єкті «Ділянка прибережного міського кварталу Середньовічного Києва (XI—XIX ст.) на Поштовій площі в м. Києві».

На прес-конференції була присутня велика кількість журналістів, представники ініціативної групи зі створення Музею на Поштовій площі та інші зацікавлені особи.

В ході прес-конференції представники Інституту археології озвучили позицію Інституту з приводу відновлення археологічних розкопок на Поштовій площі, аргументували необхідність зміни виконавця робіт та підтвердили свою готовність до продуктивної співпраці з попереднім виконавцем — Центром археології Києва та його директором М. А. Сагайдаком.

Представники ініціативної групи зі створення Музею на Поштовій площі висловили критичну незгоду з тим, щоб продовження досліджень на Поштовій площі проводив Інститут археології НАНУ, вимагали розриву договору із замовником та висловили намір не допустити археологів на об’єкт.

Така позиція окремих представників громадськості несе загрозу памятці, яка тривалий час перебуває у стані тимчасової консервації під небезпекою руйнації культурних шарів та археологічних обєктів. Інститут археології НАНУ, усвідомлюючи свою відповідальність за долю пам’ятки та враховуючи складну ситуацію, готовий розпочати археологічні дослідження та висловлює сподівання на співпрацю з усіма зацікавленими сторонами, у тому числі представниками громадських об’єднань.