Професійна діяльність археологів тісно пов'язана з музеями — колекціями археологічних артефатків, які науковці передають до музеїв на довічне зберігання і з якими потім працюють вони та наступні покоління дослідників, десятиліття за десятиліттями.

Це — наукові розвідки, збір первинної інформації та пошуки аналогій, а також тісна співпраця з музейними працівниками в галузі наукової популяризації та обміну досвідом.

Fondy seifovi

Найтісніше поєднання наукової і музейної роботи в нашому колективі уособлює один із наукових відділів в структурі Інституту — Археологічний музей. Його експозицію наповнюють знахідки з численних археологічних пам'яток України, де працювали наукові експедиції Інституту археології. А співробітники цього відділу вдало поєднують науково-дослідницьку діяльність із музейною справою.

Другий рік поспіль наше життя в усіх своїх проявах відчуває вплив кризи COVID-19, яка раптово охопила весь світ, примусивши нас прилаштуватися, змінити звички, стиль життя і внести значні корективи в нашу роботу. Дещо довелося втратити, дещо переосмислити і дещо змінити, але життя триває. Ця криза спонукала до пошуків нових форм роботи і прискорила запровадження важливих іновацій — зокрема, оцифрування і створення нових форм культурного досвіду та його поширення, що було успішно втілено колективом Археологічного музею. 

Цьогорічний Міжнародний день музеїв 2021 присвячено темі «Майбутнє музеїв: перевинайдення і переосмислення». ICOM закликає музеї усвідомити і очолити цей рух оновлення, ставши рушійною силою відновлення і інновацій в епоху після COVID.

Колектив Інституту археології НАН України з теплотою і вдячністю за їхню невтомну працю вітає співробітників Археологічного музею та інших колег-музейників з Міжнародним днем музеїв! Зичимо їм та усім, хто тісно співпрацює з музеями, творчого натхнення та успіхів на цій ниві!

DM IA