Дорогі колеги, шановна археологічна спільнота!

Маю честь привітати усіх з професійним святом — Днем археолога!

Всі ми традиційно святкуємо його у полі в середині серпня, а від 2008 року це свято має в Україні офіційний статус та фіксовану дату — 15 серпня.

Які б легенди чи реальні факти не стояли за цією датою, немає сумнівів, що вона тісно пов‘язана з польовим сезоном, з роботою в експедиції. А без польових досліджень не мислить себе жоден професійний археолог! Саме поле є як одним з основних інструментів нашої науки, так і однією з головних ознак професії. Археологія — професія творча. В ній працює багато яскравих особистостей, людей, які мають широкий світогляд та високий інтелектуальний потенціал. Для археолога саме професія, зазвичай, становить сенс життя, приносячи неабияке задоволення. Саме тому для нас професійне свято таке важливе та особистісне.

Щиро зичу всім успіхів, наснаги, яскравих знахідок, творчого настрою та усіляких гараздів! Особливо гарячі привітання — усім, хто в полі!

Окремо звертаюсь до студентства — країні потрібні молоді фахові археологи! Попри всі сьогоднішні негаразди, маємо будувати майбутнє.

Шануймося, бо ми того варті!

Директор Інституту археології НАН України, член-кореспондент НАНУ Віктор Чабай