30 травня виповнюється 70 років Олександру Петровичу Моці — знаному фахівцю з давньоруської та середньовічної археології Східної Європи, доктору історичних наук, професору, члену-кореспонденту НАН України, завідувачу відділом давньоруської та середньовічної археології Інституту археології НАН України.

motsia big 1

Друзі, колеги та учні вітають ювіляра з цією життєвою віхою. Олександр Петрович, дякуємо Вам за талант організатора, який Ви вміло поєднуєте з такими чудовими людськими якостями, як доброта, привітність і почуття гумору. Дозвольте від щирого серця привітати Вас з Днем народження, побажати міцного здоров’я та невичерпної енергії, бадьорості духу та незгасимого оптимізму, мільйонів нових ідей і проектів та небувалого успіху у всіх починаннях!

До ювілею Олександра Петровича співробітники ІА НАН України підготували спеціальний випуск журналу «Археологія і давня історія України». Журнал відкривають публікації, присвячені ювіляру. В одній із них проаналізовано напрями роботи та досягнення О. П. Моці впродовж останніх десяти років, а в іншій розглянута роль ювіляра в дослідженні пам’яток Чернігівського Подесення. Також, цей розділ містить список наукових праць дослідника за останнє десятиріччя. Основну частину випуску складають статті друзів, колег та учнів Олександра Петровича, які присвячені висвітленню різноманітних проблем і результатів досліджень середньовічних пам’яток України та Східної Європи. Публікації сформовані у своєрідні блоки, що стосуються широкого кола проблем, до яких звертався ювіляр за час своєї плідної наукової кар’єри.

motsia big 2 1

Ознайомитись із випуском та звантажити .pdf у кольорі та високій якості можна за посиланням

Також випуск, поділений на окремі публікації, буде розміщено на офіційному сайті АДІУ. На жаль, друкований варіант, через епідемію та карантин, дещо затримується. Але маємо надію, що він з’явиться найближчим часом.