У Археологічному музеї Інституту археології НАН України з 27.12.2019 по 15.02.2020 працює виставка "Травми. Трепанації. Танатос".

Усі експонати виявлені роботами експедицій Інституту археології НАН України і презентують різні види трепанаційних отворів та слідів хірургічного лікування поранень голови в різні історичні епохи. Тут представлено травми на черепах людей з поховань доби бронзи, раннього заліза та Київської Русі та зброя, що їх спричинила.

З чотирьох способів хірургічного лікування травм черепа (трепанацій) на теренах України відомо три. Один з них – допоки унікальний для Євразії – представлено на черепі жінки з поховання катакомбної культури. Виставлені для ознайомлення випадки загоєних та невдалих трепанацій, інструменти, якими їх робили у доісторичний період.

Trauma 2019foto 2

Окремим блоком подано комплекс поховання "жерця" Інгульської культури (Гейківська-2, Дніпропетровська обл., розкопки О. О. Мельника, 1990 р.)

Trauma 2019foto 3

Якщо ви ще не були на виставці в Археологічному музеї, щиро запрошуємо. Виставка організована до 100-річчя Інституту археології НАН України та у рамках проекту музею "Експонат місяця"

Trauma 2019foto 1

 Фото м.н.с. відділу античної археології Інституту археології НАН України Аліси Семенової.