Київські археологи б’ють на сполох, бо можуть втратити свою дослідницьку базу. Причина – непідйомна ціна за оренду, що виставив департамент комунальної власності міста Києва.

А це 1 мільйон 300 тисяч гривень на рік. Сплатити таку суму археологи, що досліджують історичну минувшину Києва, не в змозі і зараз знаходяться за крок до виселення.

Наразі Департамент комунальної власності подав позов до суду на Інститут археології за несплату оренди. Перше засідання відбудеться 15 грудня. Зі свого боку керівництво Інституту планує звернутись до мера міста, щоб не дати великому Києву з тисячолітньою історією втратити археологію.

Відео:

PravTUT 2

Матеріал опубліковано: ПравдаТУТ


Також матеріали з цього питання опублікували:

Українські Новини: Інститут археології хочуть виселити з будівлі в центрі Києва через нездатність платити підвищену орендну плату

Київська міська державна адміністрація (КМДА) має намір виселити Інститут археології Національної академії наук з будівлі на вул. Володимирська, 3А в центрі Києва через нездатність платити підвищену орендну плату.

Інститут стверджує, що таке рішення по боку влади міста призведе до втрати робочих приміщень та унеможливить археологічні дослідження в Києві, що істотно вплине на ряд інфраструктурних проєктів та імідж столиці України.

Інститут археології. Фото: pslava.info


Property Times: Інститут археології хочуть виселити з будівлі в центрі Києва через нездатність платити підвищену орендну плату

Київська міська державна адміністрація (КМДА) має намір виселити Інститут археології Національної академії наук з будівлі на вул. Володимирська, 3А в центрі Києва через нездатність платити підвищену орендну плату.

«Відтепер державні установи повинні платити ринкову вартість за оренду комунальних приміщень — 3% від балансової вартості. Якщо в установі не передбачено коштів для цього, то вони можуть взяти в оренду за 1 гривню виключно державні приміщення. Таких умов, які функціонували раніше, вже не буде. у такій ситуації є два варіанти: платити мінімальну вартість — 3% від балансової вартості або переїжджати в державне приміщення. Сьогодні така проблема виникла перед багатьма державними підприємствами», — сказав заступник голови КМДА Олександр Харченко.


Новини України: Археологів виселяють зі столичних будинків - пам'ятки можуть знищити

З 2-х столичних будівель виселяють археологів. Ці будинки є пам'ятками національного значення.

Будівля за адресою вул. Сковороди, 9, була житлом київського бургомістра Івана Киселівського кінця XVIII ст. Він походив з давньої старшинської родини. Довгий час у цьому будинку розміщується "Подільська постійно діюча археологічна експедиція". Про це повідомив історик Олександр Алфьоров у Facebook, пише gazeta.ua.

"2-га будівля за адресою Володимирська, 3. Це "Будинок Трубецьких". 1820 роки. Це зразкова для Києва пам'ятка житлової забудови. Найдивовижніше пов'язане з місцем, на якому вона розташована. Справа в тому, що ще понад 100 років тому виявили, що цей будинок побудовано на якихось старовинних фундаментах дуже дивної форми. Кількаразові розкопки виявили, що фундаменти належали круглій за формою кам'яній будівлі XII-XV століття. Її стіни були прикрашені фресковим розписом, підлога мала плитку. Має ця будівля назву "Київська ротонда". Для чого вона була створена – до цього часу велика загадка. Є гіпотези, що це міг бути княжий палац, будівля княжої ради, резиденція для прийомів, а може, навіть католицька церква. Довгий час будинок використовується як один із підрозділів Інституту археології – відділ археології Києва, відділ давньоруської та середньовічної археології", - написав він.

Обидві будівлі орендував Інститут археології. Оренда становила 1 грн на місяць.

Файл:Сковороди Григорія вул., 9Б.jpg