Традиційно, щосезону до офіційної назви експедиції додається характерний титул і цього року повна назва звучить як Приполярна, не сплячого складу, двоголова археологічна експедиція «Уличі».


Історія перша. Команда.

Цьогорічна команда
Яна Короленко – фахівець Вінницького музею, художник, штурман, топограф, раціоналіст, режисер монтажу, камералка.
Юля Мельничук – фахівець Вінницького музею, магістр НаУКМА, археолог, топограф, камералка, DJ експедиції.
Женя Мазур – картограф, топограф, штурман, IT раціоналіст команди, фотограмметрист.
Ольга Грабовська, Ольга Манігда – голови. 

фото 1 команда


Історія друга. Дороги.

Кар’єрні під’їзди, лісові просіки, колгоспні бруківки, рибацькі стежки, забуті дороги до не існуючих і до живих віддалених сіл навели команду на думку, що останнє «велике будівництво» у краях наших подорожей відбувалося тисячу років тому. І уличі як великі будівничі, справилися з ним на відмінно! Потужні вали серед лісів виростали неочікувано і незмінно дивували масштабом витрачених зусиль та схилами, на яких зведені укріплення. 

фото 2 дороги


Історія третя. Транспорт.

Завжди є шанси дістатися до усіх задуманих місць, коли в команді три штурмани. Зранку – велосипедом, за шлагбаум – ногами, за примхами долі – на авто.

фото 3 транспорт


Історія четверта. Пам’ятки.

Осіннього сезону уличі, як і завжди, відшукали невідомі раніше пам’ятки, відомі давно але загублені в просторі, такі, що трапилися дорогою до невідомих, встановили час будівництва укріплень, провели моніторинг знаменитих пам’яток, попутно виясняючи давню і не дуже етнографію околиць улицьких городищ. Серед цікавинок – встановили, що одне з городищ, яке вважалося улицьким було побудовано в епоху раннього залізного віку (Вороновиця 2) і зовсім не містить матеріалів часу побутування уличів, але є матеріали кінця 17 – 18 ст. До речі, матеріали раннього модерного часу ми зустрічаємо якщо не на кожному обстеженому городищі часів уличів (10-11 ст.) то на переважній більшості з них. Частково вияснили спосіб укріплення валів. На городищі Вороновиця 1 зачищаючи грабіжницьку яму 3х3 м у нижній частині валу з боку майданчика виявили кам’яну крепіду та матеріал часу кінця 10 ст., а під підошвою валу об’єкт райковецької культури (9 – початок. 10 (?) ст. – вогнище з горщиком. На двох городищах виявлені заглиблення, які могди бути колодязями у 10-11 ст. Провели топографічні обміри городищ Вороновиця 1. Гута, Гостинне, обстежили найближчу округу городищ і виявили багатошарові поселення з нашаруваннями епох від енеоліту до ранньої модерної доби, здійснили моніторинг з низько висотним аерофото знаменитих пам’яток уличів на яких проводились розкопки – городищ Червоне та Сажки. Окрім того - Немирова, цитадель якого містить насичений шар часу уличів. 

фото 4 пам ятки


Історія п’ята. Моменти.

Осінній сезон 2020-го року подарував дивні історії) Уличі снідали на розкопі тортом (автор історії – Юля Мельничук), довго збирались відвідати палац Горохольських у Вороновиці і втрапили туди в єдиний вихідний день, що не завадило шукати особливу цеглу (автор історії – Оля Грабовська), розважали рибалок запуском дрона, ловили дзен на рибальських пірсах, реконструювали штурм улицьких валів кочівниками у повному спорядженні (Оля Манігда, Юля Мельничук), шукали дороги які є на карті але відсутні в житті. Найважливіше попри все - це завжди люди. Якщо ви всі на одній хвилі попри те, що усі круті особистості, ви маєте шанс отримати більше ніж результати, ви отримаєте моменти).

фото 5 моменти

фото 6 моменти


За результатами двох сезонів робіт Археологічної експедиції «Уличі», а також завдяки величезній роботі колег 70-х – 80-х років на городищах уличів ми запланували виставку у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї і запрошуємо усіх у кінці грудня на захід «Слідами уличів через 1000 років».