Археологічні знахідки свідчать не лише про матеріальну культуру давніх людей, але й є відображенням їх духовного світу. Безумовно це стосується колекції мальованих мисок кінця XVIII століття, що були виявлені у 2023 р. в ході археологічних розкопок у м. Черкаси на території Подолу по вул. Князя Ольгерда (кол. Гагаріна), 60. Роботи проводилися Черкаською експедицією Інституту археології НАН України за сприяння Черкаського міського археологічного музею Середньої Наддніпрянщини.

Більшість мисок походила з заповнення котловану закинутої споруди-напівземлянки, в який мешканці черкаського Подолу скидали побутове сміття (переважно – це уламки битого керамічного посуду). Серед тисяч фрагментів кераміки вдалося віднайти й повністю або частково склеїти понад два десятка мальованих мисок виробництва українських гончарів ранньомодерної доби. Деякі з них прикрашені монохромною опискою, а більшість – підполивним різноколірним розписом. Техніка нанесення орнаменту доволі різноманітна: ріжкування, фляндрівка, мармурування.

Орнамент на мисках неповторний, але в той же час простежуються певні закономірності, вочевидь, пов’язані з тогочасною модою, традиціями та символізмом. В центрі композиції (на дні), як центрі світобудови, майже завжди бачимо «дерево життя», чотириконечну зірку-Хрест або багатопелюсткову квітку-Сонце. Хвилясті та зубчасті елементи орнаментації, що присутні на бортиках мисок, можуть символізувати воду й Вселенський Океан.

Подібні пишно оздоблені миски були не просто столовим посудом – вони використовувалися під час особливо урочистих подій: світських і релігійних свят, іменин, хрестин, весіль тощо. Не даремно їм у хатах українців відводилося почесне місце на стіні світлиці – на особливій полиці або шафці, яка звалася «мисником».

Kushtan 001 Kushtan 002

Kushtan 003Kushtan 004

Kushtan 005Kushtan 006

Kushtan 007Kushtan 008

Kushtan 009Kushtan 010

Kushtan 011Kushtan 012

Kushtan 013Kushtan 014

Kushtan 015Kushtan 016

Kushtan 017Kushtan 018

Kushtan 019Kushtan 020