У цьому році ПАЕ, якою керує д.і.н. О.В. Симоненко, а допомагає йому наук. спів. к.і.н. О.С. Дзнеладзе та пошукач відділу археології раннього залізного віку, старший інспектор Херсонської обласної інспекції з охорони пам'яток Д.М. Сікоза, вчергове досліджувала пізньоскіфський некрополь Червоний Маяк.

У розкопі ХІ г, який "замкнув" південно-західну ділянку розкопу ХІ, досліджено 11 поховань (№№ 134—144). Підбійні могили належали, скоріш за все, сарматам, які осіли у пізньоскіфському середовищі, катакомби (земляні склепи) вважаються власне пізньоскіфскими могилами.

PSkif 2017 2Ця ділянка некрополя вражає нечисленністю та бідністю поховального начиння, особливо на тлі багатих та різноманітних речей з могил попередніх років, що знаходяться за кілька метрів на схід від сьогорічного розкопу.

Знайдено дві бронзових фібули середини ІІ ст. н. е., бронзовий дзвоник, фрагментовані ліпні посудини, нечисленне намисто. Втім, бідність поховального начиння підбійних могил стає в один ряд із попередніми спостереженнями і складає певну систему ознак. Є про що подумати довгими зимовими вечорами.

Окрему невтішну думку викликає співвідношення нинішніх цін та суми бюджету експедиції, яке робить подальші дослідження фізично неможливими.

О.В. Симоненко