В серпні, на початку жовтня 2017 експедиція Національного історико-культурного заповідника "Чигирин" та Інституту Археології НАНУ (начальник експедиції, генеральний директор НІКЗ "Чигирин" к. і. н. В. І. Полтавець) проводила дослідження на Замковій горі в м. Чигирин. 

Виявлений на садибі місцевого жителя об'єкт, являв собою яму заповнену черепами, серед яких траплялись окремі кістки кінцівок. На першому етапі дослідження вдалося зафіксувати та підняти близько 170 фрагментованих та відносно цілих черепів (керівник робіт к. і. н. О. Д. Могилов).

2   4

                             Загальний вигляд розкопу                                            Фіксація кісткових решток на плані

За попередньою оцінкою антропологів, що працювали на об'єкті (керівник групи к. і. н. О. Д. Козак), переважна більшість черепів належала чоловікам молодого-зрілого віку, декілька — ймовірно жінкам та дуже молодим індивідам (дітям або підліткам). Майже на всіх збережених черепах знайдено сліди рубаних ран, більшість яких розташована на потилиці та нижньому краї нижньої щелепи. Травми як проникні, так і поверхневі. Сліди розрубів знайдено також на кістках передпліччя. Крім того, на кістках черепа трьох індивідів виявлені отвори від куль.

3   5

                                Процес розчистки об'єкта                                                                Сліди рубаних ран на одному з черепів


Базуючись на отриманих на першому етапі дослідження даних, історичному та історико-топографічному контексті, висунута попередня гіпотеза, що виявлена яма являла собою санітарний об'єкт, в який поміщались рештки загиблих або страчених під час Чигиринських походів 1677—1678 рр. людей. Місце розташування комплексу знаходиться нижче Чигиринської фортеці, в зоні бойових дій того часу.

Подальше антропологічне дослідження, серед іншого, дасть можливість визначити антропологічний тип та більш докладно оцінити контекст загибелі людей, яким належали знайдені рештки.

На даний момент об'єкт законсервовано. За попередніми оцінками, в ямі залишилось більш ніж 200 черепів, що, враховуючи розміри об'єкту та ймовірно втрачену раніше внаслідок природних та антропогенних факторів частину, дозволяє припустити, що первинно було поміщено більш ніж 500 голів.

Продовження досліджень планується на весну 2018 року.

Репортаж про дослідження на "Громадському телебаченні: Черкаси":
https://www.youtube.com/watch?v=yz1pIt5F4Ro