У листопаді 2018 р. Скіфська Правобережна експедиція Інституту археології НАНУ (начальник — к. і. н. О. Д. Могилов) провела дослідження кургану скіфського часу в Кам'янському районі Черкаської області.

Дослідження здійснювались спільно з співробітниками Національного історико-культурного заповідника «Чигирин» (С. В. Руденко, В. Л. Семеренко), за участі Кам’янського державного історико-культурного заповідника (Ю. Ю. Ляшко). Досліджений об'єкт знаходився біля сіл Михайлівка та Жаботин Кам’янського району Черкаської області, розташованого поруч з нещодавно відкритим Михайлівським поселенням-гігантом скіфської доби.

рис. 1

Курган біля Михайлівки та Жаботина, розташований на високому мису, над ярами.


Під курганом, розташованим на краю мисоподібного виступу, над ярами, розкопано поховання в спаленій дерев’яній гробниці з дромосом. Дерев’яні конструкції опирались на стовп посеред гробниці. Попід стінами розчищені обвуглені дерев’яні плахи від обшивки. Могила виявилась пограбованою. Проте вцілів дромос, де розчищено поховання коня, що обгоріло внаслідок спалення дерев’яних конструкцій.

рис. 3 1

Череп коня з предметами вузди.

 

Вірна тварина лежала головою в бік могили. Щоб господар в будь який момент міг взяти її під вузці. Захоронення супроводжувалося предметами вузди: залізними вудилами а також бронзовими псаліями, бляхами у звіриному стилі, ворворками. Поруч був і наконечник стріли.

рис. 2

Учасники досліджень


В насипу кургану розчищено фрагменти амфори, від тризни, що правили родичі та одноплемінники померлого. Багаті заупокійні дари свідчать, що в кургані було поховано знатного вершника.