31 березня 2020 р. відбулася чергова зустріч Семінару з історії гуманітаристики в Україні в форматі онлайн-конференції. Наталя Булик, к.і.н., завідувачка відділу археології Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України, підготувала презентацію «Академічна археологія у радянському Львові 1940-х років».

Йшлося про різні аспекти діяльності Львівського відділу Інституту археології АН УРСР протягом 1940–1951 рр. Особливу увагу доповідачка звернула на постаті, що творили академічну науку у Львові, презентувала цікаві світлини та відео тогочасних археологічних досліджень. Підставою для реконструювання подій і людей у науковому середові Львова 1940 х рр. серед іншого стали й різнопланові документи: листування Львівського відділу з дирекцією Інституту археології АН УРСР, внутрішня документація («книги відлучень», щоденники, книги замовлень ілюстративного матеріалу, річні звіти тощо), повідомлення у місцевій пресі.

Учасники семінару обговорювали побутові умови й обставини буденного життя львівських археологів, їхнє «пересування» між містами, стосунки всередині колективу. Інтерес учасників семінару викликала інформація щодо адрес, за якими розташовувалися археологічні осередки та мешкали інтелектуали. 

Всі ці моменти проілюстровано світлинами, що збереглися в архіві відділу археології Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України, а також приватних архівах родин Маркіяна Смішка та Івана Старчука.

 

1а

Під час розвідкових досліджень на Дністрі. Літо 1940 р.
(Цифровий архів Археологічного музею Львівського національного університету ім. Івана Франка)

 

2

Маркіян Смішко. 1947 р.
(Приватний архів родини Смішків)

 

31

Пліснеська археологічна експедиція. 1947 р.
(Цифровий архів Археологічного музею Львівського національного університету ім. Івана Франка)