Не потрібно зайвий раз нагадувати яку шалену підтримку отримує Україна з лютого 2022 р. від сусідньої Польщі. З урахуванням непростих історичних відносин двох країн в минулому таке відношення просто вражає українців і викликає в них величезну подяку. Така підтримка відбулася і відбувається на всіх рівнях. Не стала виключенням з цього і археологічна наука.

Різноманітні форми співпраці в період повномасштабного російського вторгнення неймовірно активізувалися і отримали якісно нове наповнення з боку Польщі для української археології. Це численні конференції, семінари і практикуми. Навчання і стажування українських археологів в наукових центрах Польщі (Варшава, Познань, Люблін), виставки, підтримка видавничої діяльності, виділення дослідницьких грантів тощо.

Із свого боку, хочу звернути увагу на два проекти, які безпосередньо орієнтовані на співпрацю з українськими археологами і, головним чином, спрямовані на вивчення археології І тисячоліття н. е. Мова йде про Лабораторію археології Східної Європи (Pracownia Archeologii Europy Wschodniej, Wydział Archeologii, Uniwersytet Warszawski) та Лабораторію історії готів (Laboratorium Historiae Gothorum w Wiosce Gotów w Masłomęczu).

Лабораторія археології Східної Європи створена в листопаді 2023 року при Факультеті археології Варшавського Університету. Очолив новий підрозділ, відомий український археолог, д. і. н. Кирило Мизгін.

 

 Petrauskas 1

Фото 1. Логотип Лабораторії археології Східної Європи
(Pracownia Archeologii Europy Wschodniej, Wydział Archeologii, Uniwersytet Warszawski)

 

Основною метою Лабораторії є проведення археологічних досліджень (аналітичних і практичних) у Східній Європі, всебічна підтримка таких досліджень, що проводяться іншими співробітниками Варшавського університету, а також сприянню науковим контактам між Факультетом археології Варшавського університету та науковими установами або окремими вченими зі Східної Європи. Наразі Лабораторія об'єднує науковців, які займаються археологією та нумізматикою пізньоримського періоду та періоду переселення народів, а також тих, хто займається археологією раннього середньовіччя в Україні та Білорусі. У рамках діяльності лабораторії проводяться семінари з археології Східної Європи, в яких беруть участь і зарубіжні колеги. Крім того, в умовах відкритої агресії росії проти України, а також політичних переслідувань у Білорусі, коли Польща стала гостинним домом для багатьох дослідників зі Східної Європи, однією з цілей Лабораторії є підтримка дослідників з цих країн та їхніх досліджень, які вони змушені проводити за межами своїх країн.

«Інавгураційна лекція» Лабораторії археології Східної Європи відбулася 24 січня 2024 року на Археологічному факультеті Варшавського університету. Частиною цього заходу стала і лекція колективу українських археологів під назвою: «Римська вілла за 200 миль від лімесу? Бузовиця 1 — нова "римська станція" на землях східних варварів» (Петраускас О., Діденко С., Рейда Р., Мостовий Д., Бондар К., Авраменко М.).

 

Petrauskas 2

Фото 2. Презентація керівником Лабораторії археології Східної Європи д.і.н. Кирилом Мизгіним новоствореної установи та її працівників

 

Petrauskas 3

Фото 3. Лекції про дослідження колективу українських археологів під назвою
«Римська вілла за 200 миль від лімесу? Бузовиця 1 — нова "римська станція" на землях східних варварів»

 

Більш детально ознайомитися з інформацією про установу та її діяльність можливо за посиланням: https://www.archeologia.uw.edu.pl/pracownia-archeologii-europy-wschodniej/.

 

Лабораторія історії готів — амбіційний проект в європейському культурному просторі, який розпочав своє практичне втілення з початком будівництва музею в листопаді 2022 р. Музей — це двоповерхова будівля, в якій буде розміщена постійна експозиція про готів і передбачено місце для тимчасових виставок, а також конференц-зал на 120 осіб і приміщення для історичної освіти та бібліотека. Поруч з музеєм знаходиться так звана «Готське село в Масломенчі» («Wioska Gotów w Masłomęczu»), найбільший в східній Польщі археологічний скансен. В основу цього парку покладено археологічні дослідження проведені під керівництвом проф., д. і. н. Аджея Коковського (Університет ім. Марії Склодовської-Кюрі́, Люблін), які розпочалися в 1977 р. Упродовж 25 років розкопок готського могильника II—IV / V ст. н. е. біля Масломенча було знайдено 536 поховань. У 2002 р. розкопки на могильнику офіційно закінчилися. Скансен «Село готів в Масломенчі» було відкрито в травні 2014 р. Цей центр покликаний популяризувати досягнення люблінської археології, виховувати та прищеплювати повагу до археологічної культурної спадщини.

 

Petrauskas 4

Фото 4.Буклет з логотипами виконавців проекту «Лабораторія історії готів» та вигляд на споруду музею в актуальний час будівництва

 

Petrauskas 5

Фото 5. Забиття «цвяха у символ» проф., д. і. н. Анжеєм Коковським, що знаменує черговий етап будівництва музею

 

Власне Лабораторія історії готів є складовою частиною цього наукового, музейного та туристичного комплексу. Її діяльність очолюють співробітники Університет ім. Марії Склодовської-Кюрі́, вже згаданий, проф., д. і. н. Анжей Коковський та проф., д. і. н. Барбара Незабітовська-Вишневська. З ініціативи керівників проекту створено Почесну Раду з провідних науковців «старшого покоління» різних європейських країн. До складу Ради входить шість фахівців, серед яких Україну представляє старший науковий співробітник відділу археології ІА НАН України, к. і. н. Петраускас Олег. Рада має розглядати ідеї різних форм діяльності та гарантувати високі стандарти наукової діяльності "Лабораторії..." та музею під відкритим небом "Готське село в Масломенчі".

21 березня цього року в Грубешові (Люблінське воєводство), відбулась науково-популярна конференція «Віхи грубешівської археології». Окрім прослуховування доповідей провідних археологів про найбільш захоплюючі дослідження у регіоні учасники конференції та представники Почесної ради були присутні на здачі чергового етапу будівництва археологічного музею у «Готськім селі у Масломенчі».

Серед можливих форм співпраці польських та українських археологів після завершення будівництва лабораторного комплексу передбачається створення тимчасових експозицій новітніх археологічних матеріалів; проведення стажувань, конференцій та спільних досліджень; обмін науковою літературою тощо.

Більш детально ознайомитися з інформацією про установу та її діяльністю можливо за посиланням: https://3d.wioska-gotow.eu/.

 

Підготував: Петраускас Олег