В липні — листопаді 2024 року на базі Комарівської археологічної експедиції відбуватиметься літня польова школа "Спільна спадщина".

Організаторами та виконавцями проведення цього міжнародного проекту є товариство друзів Інституту археології та етнології Польської академії наук (відповідальна, д. і. н. Олександра Жежотарська-Новакевич) та відділ археології ранніх слов’ян Інституту археології Національної академії наук України (відповідальний, к. і. н. Олег Петраускас). Захід фінансується польсько-американською фундацією RITA.

Проект орієнтований на підвищення фахових знань з археології студентів та аспірантів українських учбових закладів. За умовами проекту передбачено три етапи в його виконанні: теоретичний курс, практичні дослідження на базі археологічної експедиції та підсумковий етап.

І етап (липень 2024 року). Теоретичний курс має на меті ознайомлення слухачів із сучасним станом охорони культурної / археологічної спадщини в Україні та Польщі; підсумками та перспективами досліджень археології Буковини, зокрема на прикладі пам’яток Комарів та Бузовиця тощо.

ІІ етап (серпень 2024 року). Практичні польові археологічні дослідження планується провести на базі Комарівської археологічної експедиції в період з 3 по 17 серпня 2024 р. Учасниками досліджень є студенти Київського національного університету ім. Шевченка (керівник к. і. н. Синиця Євген), Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка (керівник к. і. н. Строцень Богдан), Українського державного університету ім. М. Драгоманова (керівник к. і. н. Шишкін Руслан) та Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича (керівник к. і. н. Ільків Миколо). Крім участі в археологічних розкопках передбачено цикл лекцій з археологічної тематики та екскурсій по визначних культурно-історичних місцях Буковини. На цьому етапі передбачено залучення студентів до створення пілотних проектів власного бачення збереження археологічної спадщини буковинського краю та інтеграцію її до туристично та освітньої інфраструктури.

ІІІ етап (листопад 2024 року). Передбачає підведення підсумків у вигляді звіту керівників проекту, обміну думками та враженнями з приводу проведеного заходу та презентацією студентських пілотних проектів. Зустрічі планується провести в онлайн форматі.

 

KAE Litnia shkola ua   KAE Litnia shkola pl