Роботи Ольвійської міжнародної археологічної експедиції спрямовані на продовження планових наукових досліджень з дослідження античного міста Ольвії та її некрополя.

Розкопки велися в рамках українсько-німецького дослідницького проекту (Й. Форнас’є) за підтримки Німецького дослідницького товариства (DFG) та відповідно до НДР Відділу античної археології ІА НАН України.

Два розкопи (Р-25 та Т-4) розміщено на городищі, один (П-2) на передмісті, один (Орієнт) на некрополі.

O2019_1.jpg

На розкопі Р-25 (нач. А. В. Буйських) відкрито різночасові житлові і господарські споруди, які функціонували від першої половини 6 ст. до н.е. до кінця 4 – початку 5 ст. н.е. Серед них виділяється велика яма, де відкрито чотири цілих та більше двох десятків фрагментованих амфор першої половини 4 ст. до н.е.

O2019_2.jpg

На розкопі Т-4 продовжувала перевірка даних георадару, відповідно до яких на схилах Терасного міста на глибині більше 3-х метрів виявлено аномалії з курватурою, що можуть відповідати профілю театрону (нач. І. М. Шейко).

O2019_3.jpg

На території передмістя пошуковий розкоп було закладено на місці великої аномалії, за результатами сезону відкрито землянку, діаметром 4 м, з залишками конструкції стінок із сирцевої цегли, що впали всередину, а також розбитим тарним та столовим посудом (нач. О. Г. Кузьміщев).

O2019_4.jpg

На некрополі відкрито декілька пограбованих у давнину поховань, серед яких виділяється земляний склеп із коротким дромосом, конструкція якого, ймовірно, є перехідним варіантом між підбійною могилою та земляним склепом з довгим дромосом (нач. А. В. Івченко).